De Pimpelmees (Parus caeruleus)

Pimpelmees - www.hacom.nl/~wimvo/
Familie De familie van de pimpelmees in Nederland bestaat uit de koolmees (Parus major), de zwarte mees (Parus ater), de matkop (Parus montanus) en de glanskop (Parus palustris). De Latijnse naam van de pimpelmees is Parus caeruleus, wat betekend 'blauwe mees'.
Kenmerken Een gele buik, een witte kop met een blauw petje en een donkergroenige rug. Dat is een beschrijving die bij een pimpelmees past. Mannetjes en vrouwtjespimpelmezen zien er allebei zo uit, want voor ons is er geen duidelijk verschil tussen het mannetje en het vrouwtje. Zelf zien de pimpelmezen het wel vrij gemakkelijk: de hoeveelheid UV-straling uitgezonden door het petje van de pimpelmees is namelijk anders bij mannetjes en vrouwtjes. En deze hoeveelheid heeft ook invloed op het succes van het mannetje: hoe meer UV-straling zijn petje afgeeft, hoe groter de kans op een vrouwtje.
Eten De pimpelmees eet zowel insecten zoals spinnen en bladluizen als nectar en zaden en pinda's. Het is ook een van de vogels die bijna altijd in de buurt van een voedertafel of vogelhuisje te zien zijn in de winter.
Geluid -
Details
Parus caeruleus Spanwijdte: 17-20 cm
Nederlands Pimpelmees Lengte: 11 cm
Engels Blue Tit Gewicht: 15 g
Frans Mésange bleue Aantal: 275.000 tot 325.000 paren
Duits Blaumeise Periode: hele jaar
Nest De pimpelmees broed met 2 à 3 broedsels per jaar, met in elk broedsel 8-14 eieren.
Gedrag De pimpelmees is een standvogel, hij blijft het hele jaar hier in Nederland.
Versie 2.2 © Niets van deze site mag letterlijk, zonder toestemming van de auteur, worden gebruikt of verspreid worden. Dit geldt ook voor de afbeeldingen.