De Grutto (Limosa limosa)

Grutto -
gruttonest - Piet Stoel
Familie De enige familie de de grutto in Nederland heeft in de Rosse Grutto en die komt hier alleen maar in de winter; hij broedt in het noorden van scandinavië en het Noord-Westen van Rusland.
De grutto hoort bij de weidevogels en is daarom toch enigszins verbonden met andere weidevogels zoals de kievit (Vanellus vanellus) en de wulp (Numenius arquata).
Kenmerken De grutto is een slanke weidevogel met lange poten en een lange, rechte snavel. Het mannetje heeft in het zomerkleed een steenrode borst en nek, het vrouwtje is overwegend grijs. In het winterkleed zijn zowel het mannetje als het vrouwetje ongetekend grijs waarbij de basis van de snavel licht roze is. Als hij opvliegt vallen zijn witte vleugelstrepen en witte staart met zwart uiteinde op.
Wegens de sterke achteruitgang van het aantal broedparen zijn er verschillende campagnes opgestart om meer grutto's te laten broeden. En het lijkt erop dat óf de campagnes succes hebben gehad óf dat er andere factoren positief zijn, want het is een heel goed broedseizoen voor de grutto. En dan is mooi, aangezien ongeveer 80 à 90% van de wereldpopulatie in ons kleine landje broedt.
Eten Het voedsel van de grutto bestaat uit wormen, insecten en insectenlarven. Die pikken ze uit de grond met hun lange snavel.
Geluid De roep van de grutto is onder andere zijn eigen naam: grut-o.
Details
Limosa limosa Spanwijdte: 62-70 cm
Nederlands Grutto Lengte: 36-44 cm
Engels Black-tailed Godwit Gewicht: 280-500 g
Frans Barge à queue noire Aantal: ca. 100.000 broedparen
Duits Uferschnepfe Periode: zomer
Nest De grutto is een weidevogel en maakt zijn nest dan ook in het grasland en het liefst in het lange gras om het zo goed te kunnen toedekken en verstoppen. In dit nest legt de grutto gewoonlijk 4 eieren en in 24 à 25 dagen worden de eieren uitgebroedt.
Gedrag De grutto is een trekvogel en hij overwintert aan de Westkust van Senegal, Guinea en Sierra-Leone in Afrika, ongeveer 4000 tot 4500 kilometer ver weg. Als eerste trekken de oudere vogels weg en de jongere trekken een tijdje later pas. De reis gaat dan bijna non-stop over Frankrijk, Portugal, Marokko en dan over de Sahara. Daar overwinteren ze in de wetlands van voornamelijk Senegal en Guinea-Bissau. En in februarie komen de eerste grutto' alweer terug.
Dan begint het baltsen en broeden weer en als ze in mei hun jongen hebben opgevoed dan gaan ze zich voleten om in augustus en september weer naar Africa te vliegen.
Versie 2.2 © Niets van deze site mag letterlijk, zonder toestemming van de auteur, worden gebruikt of verspreid worden. Dit geldt ook voor de afbeeldingen.