De Kievit (Vanellus vanellus)

Een kievitsjong - Kevin van der Linden
De kievit - home.hetnet.nl/~benvandenbroek
Familie De kievit heeft geen familie in Nederland.
Kenmerken De kievit is de bekendste weidevogel in Nederland. Met zijn kuifje en zijn groen glanzende rug is hij ook niet moeilijk te herkennen. Het verschillen tussen de man en vrouw zijn: de vrouw heeft een kortere kuif en vaak een lichte kin.
Eten Kieviten eten voornamelijk bodemdieren die ze bij elkaar zoeken tussen het gras op weilanden en op akkers.
Geluid De kievit is een zogeheete naamroeper, hij roept zijn eigen naam: kie-wit. Tijdens zijn acrobatische baltsvluchten roept hij een kie-juh-wiet-wiet-wiet... kie-juh-wiet horen.
Details
  Vanellus vanellus Spanwijdte: 70-76 cm
Nederlands Kievit Lengte: 28-31 cm
Engels Northern lapwing Gewicht: 200 g
Frans Vanneau huppé Aantal: 200.000 tot 300.000 paren (2000)
Duits Kiebitz Periode: hele jaar/zomer
Nest De mannetjeskievit 'draait' een aantal nesten en bekleed deze met strootjes e.d. Het vrouwtje kiest dan een mooi nest uit en legt daar haar eieren. De kievit is een weidevogel en maakt zijn nest dus ook in de wei. Het nest ligt bijna altijd op een plaats met weinig of geen gras. Hierom is akkerland en vooral maïsland ook veel in trek bij kieviten. Het nest is een rond kuiltje in op grond bedekt met strootjes en valt niet goed op. Het aantal eieren is heel vaak vier.
Gedrag De kievit heeft een heel apart vlieggedrag. Hij maakt allerlei acrobatische buitelingen en onverwachte bochten.
Versie 2.2 © Niets van deze site mag letterlijk, zonder toestemming van de auteur, worden gebruikt of verspreid worden. Dit geldt ook voor de afbeeldingen.