De Winterkoning (Troglodytes troglodytes)

De winterkoning - Larry Kef
Hoe de winterkoning aan zijn naam kwam:
Omdat de vogels ook een koning wilde kiezen, net als de leeuw ooit koning van alle landdieren werd gekozen, werdt er een wedstrijd gehouden. De vogel die het hoogste kon vliegen zou koning worden. Toen uiteindelijk de arend als allerhoogste niet meer kon schoot er plots een klein bolletje veren uit de veren van de arend en vloog nog een meter hoger. Alle vogels vonden dit bedrog, maar de winterkoning wist hun pikkende snavels te ontwijken en schoot het bos in. De arend zocht de volgende dag de winterkoning op en ze spraken af dat ze het koningsschap zouden verdelen, de arend in de zomer en de winterkoning in de winter. Zo kwam de winterkoning aan zijn naam.

Familie De winterkoning is het enige lid van de familie van winterkoningen dat voorkomt in Europa en Azië. Zijn familieleden wonen allemaal in Amerika, de meeste in Midden en Zuid-Amerika.
Kenmerken Zit er uit als een rond bol veren met een opstaande staart. De bovenkant is roodbruin met een heel fijne strepen in de lengterichting. De onderzijde is lichter met vooral verder naar de stuit donkere dwarsstrepen. De vleugelrand is lichter en er is een lichte wenkbrauwstreep. Pootjes en snavel zijn geel.
Eten Insecten, insectenlarven, kleine wormen en spinnen.
Geluid Een heldere, luide zang die het hele jaar te horen is. Bevat veel trillers, waar meestal ook mee wordt afgesloten.
Details
Troglodytes troglodytes Spanwijdte: 17 cm
Nederlands Winterkoning Lengte: 9-11 cm
Engels Wren Gewicht: 8-13 g
Frans Troglodyte mignon Aantal: 500.000 - 600.000 broedparen
Duits Zaunkönig Periode: hele jaar
Nest Het mannetje maakt een kogelvorm nest met een ingang opzij, vaak zelfs meerdere nesten, soms meerdere vrouwtjes. Het nest bevindt zich meestal een stukje boven te grond maar niet op een al te grote hoogte. Eind maart begint de broedperiode en vaak lukt het om 2 legsels uit te broeden. Het legsel bestaat uit 5 of 6 witte eieren met bruine of zwarte stipjes. In 14 tot 16 dagen worden de eieren door het vrouwtje uitgebroed. Allebei de ouders voeren de jongen en 15 tot 17 dagen later verlaten de jongen het nest.
Gedrag Ondanks zijn naam is de winterkoning zeer kwetsbaar voor strenge winters. Grote delen van de populatie kunnen dood gaan in strenge winters. De winterkoning lijdt een beetje een onbekend bestaan, hij houdt zich graag op in dichte vegatatie en vliegt slechts kleine stukjes.
Versie 2.2 © Niets van deze site mag letterlijk, zonder toestemming van de auteur, worden gebruikt of verspreid worden. Dit geldt ook voor de afbeeldingen.