De Torenvalk (Falco tinnunculus)

De torenvalk - Adri de Groot - www.vogeldagboek.nl
Biddende torenvalk - www.ivnvechtplassen.org
Familie De torenvalk heeft nogal wat familie hier in Nederland. De meeste bekende hiervan is de slechtvalk (Falco peregrinus). Deze komt hier samen met de smelleken (Falco columbarius) in de winter voor. De boomvalk (Falco subbuteo)komt het zomerhalfjaar in nederland voor en trekt naar Afrika weg. Andere familie zoals de roodpootvalk (Falco vespertinus), de Saker- en Lannervalk (Falco cherrug en Falco biarmicus) komen hier alleen als dwaalgast voor.
Kenmerken Het volwassen mannetje heeft een steenrode rug, licht roodbruine borst en een grijze kop. Zijn staart is grijs en heeft een zwarte eindband. Het vrouwtje is ongeveer hetzelfde getekend, alleen heeft geen grijze maar een bruine kop en meer getekende vleugels.
Het vrouwtje is, zoals bij alle valken, groter dan het mannetje.
Valken zijn gebouwd op wendbaarheid en op snelheid. Smalle, spitse vleugels zorgen voor de wendbaarheid en sterke vliegspieren geven de valk snelheid.
De torenvalk kan ultraviolet licht zien, dat is licht wat buiten het (voor ons) zichtbare licht valt. De urine van muizen weerkaatst ultraviolet licht en de torenvalk kan zo gemakkelijk de muis opsporen. Hij let daarom bij zijn jacht niet op muizen, maar op urine.
Eten De torenvalk jaagt voornamelijk op muizen. Dat zijn meestal (tot 90%) veld- en woelmuizen. Ook eet hij grote insecten, hagedissen en jonge vogels.
Geluid Het normale geluid van de torenvalk is een schel en hoog kie-kie-kie.
Details
  Falcon tinnunculus Spanwijdte: 65-80 cm
Nederlands Torenvalk Lengte: 33-39 cm
Engels Common Kestrel Gewicht: 130-310 g
Frans Faucon crécerelle Aantal: 5.000 - 7.500 broedparen
Duits Turmfalke Periode: hele jaar
Nest Hij maakt zelf geen nest. Meestal worden boomholtes, lege nesten of gebouwen gebruikt.
Gedrag De torenvalk is een jaargast en is het gehele jaar in Nederland aanwezig. Ze blijven niet noodzakelijk op dezelfde plaats. Noordoost-Europese torenvalken overwinteren hier of trekken verder door. Bij langdurige sneeuw trekt ook 'onze' torenvalk weg.
De torenvalk wordt meestal gezien als ze stilhangen in de lucht, of 'bidden', op zoek naar muizen. Hierbij maken ze soms veel vleugelslagen, maar het hoofd blijft altijd op dezelfde plaats.
Versie 2.2 © Niets van deze site mag letterlijk, zonder toestemming van de auteur, worden gebruikt of verspreid worden. Dit geldt ook voor de afbeeldingen.