De Roodborst (Erithacus rubecula)

Roodborstnest - Desiré Witteveen
Roodborst - Ronald Moolenaar
"Roodborstje tikt aan het raam..." Wie kent deze vogel niet? De roodborst valt al gauw op en is veel te zien op voedertafels en vogelhuisjes.

Familie De roodborst behoort tot de familie van de lijsters maar is niet direct verwant met deze vogel. Hij heeft niet hetzelfde geslacht, de lijsters behoren tot het Turdus-geslacht en de roodborst tot het Erithacus-geslacht.
Kenmerken Met zijn opgerichte houding en zijn rode borst is deze vogel onmiskenbaar. Onderkant van de borst en buik zijn licht en rug, vleugels en staart zijn lichtbruin.
Eten Kleine beestjes, insecten, spinnen, wormen.
Geluid De roep is een tik, veel herhaald tot tik-ik-ik-... als het opwinden van mechanisch speelgoed. Ook een sieieh. De zang is helder, met veel tempowisseling.
Details
Erithacus rubecula Spanwijdte: 26 cm
Nederlands Roodborst Lengte: 14 cm
Engels Robin Gewicht: 16-22 gram
Frans Rougegorge familier Aantal: 350.000-450.000 broedparen
Duits Rotkehlchen Periode: hele jaar
Nest Het nest wordt meestal op de grond gelegd. Twee legsels per jaar van 5-6 (soms 7) eieren. Na 14 dagen verlaten de jongen het nest en worden vervolgens nog een week door de ouders verzorgd.
Gedrag Een gedeelte van de Nederlandse roodborsten blijven hier het gehele jaar, het andere deel gaat in Frankrijk overwinteren. De Noordoost-Europese exemplaren trekken wel weg in de winter en komen onder andere hier overwinteren. Zo vindt er een verschuiving plaats en de roodborst die in de winter uw tuin bezoekt zou best eens een andere kunnen zijn dan het exemplaar wat er in de zomer zit. In september-november trekken de Noordelijke exemplaren weg uit hun broedgebieden en in maart-april keren ze terug.
Ondanks dat roodborsten nieuwsgierig en goed van vertrouwen zijn, zijn zowel het mannetje als het vrouwtje tegenover soortgenoten heel agressief als het gaat om het verdedigen van het territorium.
Versie 2.2 © Niets van deze site mag letterlijk, zonder toestemming van de auteur, worden gebruikt of verspreid worden. Dit geldt ook voor de afbeeldingen.