De Blauwe Reiger (Ardea cinerea)

De blauwe reiger
Familie De enige directe familie van de blauwe reiger is de purper reiger (Ardea purpurea) die met ruim 500 paar in Nederland broedt. De broeddichtheid van de blauwe reiger is nergens in Europa zo groot als in Nederland.
Kenmerken Mannetje en vrouwtje zijn hetzelfde gekleed. Grote, grijszwarte vogel met een zwarte kuif die soms plat over de nek ligt. Gele snavel, poten en ogen. In de vlucht een machtig postuur met sterk naar beneden gebogen vleugels en de (anders zo lange) hals ingetrokken. Niet zulke gevingerde vleugelpunten bij het vliegen zoals de ooievaar (Ciconia ciconia).
Eten Veel vis, maar leeft ook van mollen, muizen, slangen, jonge vogels, insecten en kikkers.
Geluid Roept in de vlucht een luid en rauw kraaierk, op het nest allerlei krassende geluiden.
Details
  Ardea cinerea Spanwijdte: 175-195 cm
Nederlands Blauwe Reiger Lengte: 90-98 cm
Engels Grey Heron Gewicht: tot 16 kilo
Frans Héron cendré Aantal: 12.800 paren
Duits Graureiher Periode: hele jaar
Nest Broedt in kolonies in het riet, bomen of op de rotsen langs de kust. Eén legsel per jaar met 3 tot 5 eieren, die ongevlekt en blauwgroen zijn.
Gedrag Zit vaak onopvallend en onbeweeglijk in het riet of op een veld, wachtend op buit.
Het grootste gedeelte van de Nederlandse vogels zijn standvogels, een deel trekvogels. In de winter arriveren hier exemplaren uitNoordoost-Europa.
Versie 2.2 © Niets van deze site mag letterlijk, zonder toestemming van de auteur, worden gebruikt of verspreid worden. Dit geldt ook voor de afbeeldingen.