De Spreeuw (Sturnus vulgaris)

Een spreeuw in winterkleed
Een zwerm spreeuwen - www.fotonatura.nl
Familie
Kenmerken De spreeuw is een vogel die in zijn volwassen kleed moeilijk is te verwarren met een andere vogel, zowel door zijn witte 'winterspikkels', als door zijn prachtige kleuren, die hij alleen in zijn volwassen zomerkleed draagt. De kleuren zijn niet altijd goed te zijn en het lijkt soms of de vogel helemaal zwart is. Maar de groen tot purpuren, glanzende kleuren reflecteren prachtig als de zon erop weerspiegelt. Aan het einde van de herfst en het begin van de winter beginnen de spreeuwen te ruien. Het kleed veranderd dan, ze krijgen o.a. hun winterspikkels. Door slijtage verdwijnen deze vlekken weer in het voorjaar.
Eten Spreeuwen is een echte alleseter, hij is te vinden op gazonnen en grasvelden, de vuilnisbelt en lang wegen. In de winter doet hij voedertafels en voederplaatsen aan om aan eten te komen. Voor hun jongen halen echter bijna uitsluitend insecten.
Geluid Spreeuwen hebben een apart geluid dat meer lijkt op kwetteren dan op zingen. Het is makkelijk te herkennen en als je goed luistert, klinkt het best mooi.
Details
  Strunus vulgaris Spanwijdte: cm
Nederlands Spreeuw Lengte: 22 cm
Engels Starling Gewicht: 75 g
Frans Etourneau sansonnet Aantal: 725.000 broedparen (1979)
Duits Star Periode: hele jaar
Nest Het vrouwtje legt 5 of 6 blauwe eitjes. Het vrouwtje als het mannetje broeden samen de eitjes uit gedurende zo'n 2 weken. De jongen worden na het uitkomen nog 3 ongeveer weken op het nest verzorgd.
Gedrag De spreeuw is, ondanks dat wij hem het gehele jaar hier kunnen zien, een trekvogel. De spreeuwen die hier in de zomer zijn, trekken in de winter naar het zuiden en de exemplare die hier 's winters zijn komen uit het noorden.
De spreeuw is een heel sociale vogel: hij doet veel samen met zijn soortgenoten. Ze broeden tegelijk, en al vanaf eind mei verzamelen de jonge vogels zich al. In het winterhalfjaar overnachten de spreeuwen in hele grote groepen (zie ook de onderste afbeelding en vergroting), en dat zorgt voor een prachtige vertoning als zo'n groep arriveert.
Versie 2.2 © Niets van deze site mag letterlijk, zonder toestemming van de auteur, worden gebruikt of verspreid worden. Dit geldt ook voor de afbeeldingen.